Artikelen

Vergeet ‘Boer zoekt vrouw’

Uit recensie van De leesclub van Alles (Boerenbloed):

“Genoteerd in de schemering: de volmaakte stilte van een zaterdagochtend. De zomer met een been in de herfst, en de geur van de uitgebloeide bloemen in het bordes. Kruidig, fijn parfum. Bijen zoemen nog en je hoort ook het geluid van de wespen die een hol hebben gemaakt in de grond, ze vliegen in en uit. Stil. Dan hoor je ook in de verte het gekras van de kraaien, en het vrolijke gekwetter van de laatste boerenzwaluw. Morgen op weg naar Afrika. Heel soms de klaagzang van een koe, roepend om het kind dat ze gisteren heeft gebaard. Tsjilpende mussen in overvloed, en heel zacht ruisen de essen, want het is bijna windstil. Het weiland ziet er zo frisgroen uit, zo uitnodigend.”

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. De sombere verwachtingen en zorgen van Kooman lijken uit te komen. Sinds de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015 is de melkprijs bij de boer met 20 procent gezakt. Deze daling is een direct gevolg van de hogere productie na het afschaffen van het melkquotum in heel Europa. De prijs van onbewerkte melk daalt al vanaf november 2013, berekent het CBS. Vanaf die datum gerekend, is de prijs die de boer in juli 2016 kreeg bijna 44 procent lager. Dat geeft problemen bij de aflossing van de leningen die afgesloten werden voor de megastallen. Ook het mestoverschot blijkt veel groter dan verwacht.

Wat moet ik er nog meer van zeggen? Vergeet Boer zoekt vrouw, want dat idyllische plaatje heeft niets met de keiharde werkelijkheid te maken. Voor wie meer wil begrijpen van de huidige problematiek,  is Boerenbloed een informatief en prettig leesbaar boek. Het hoort naast Mak en Westerman in de boekenkast. Je wordt er niet vrolijk van, maar gelukkig verzachten het taalgebruik en de stijl van Kooman veel.