Artikelen

Landbouwsubsidie als wisselgeld bij stikstofcrisis

Vandaag in de Volkskrant opiniestuk Jeltsje van der Meer en Henk Folman, hoogleraren aan de Rijksuniversiteit Groningen: Zet subsidie voor landbouw in tegen stikstof. Hun conclusie naar aanleiding van alternatief ‘plan’ van de ijzersterke landbouwlobby ‘Meer, meer, meer’: boeren zijn beter in demonstreren dan in het opstellen van serieuze plannen om de door hen veroorzaakte problemen effectief en efficiënt aan te pakken.

Vorige week stuurde ik deze brief (niet geplaatst), let daarbij op ‘boer’ Aalt Dijkhuizen:

Ter overweging: Een denktank zonder verstand

Het ‘alternatieve’ plan om stikstof te reduceren, vorige week gepresenteerd door een ‘bezorgd’ landbouwcollectief is voor wie een beetje kan nadenken een belediging voor het gezonde verstand. Omdat niemand het durft vast te stellen, doe ik het maar: een burger die op het platteland woont en toevallig enkele boeken heeft geschreven over de agrarische sector.

Het is interessant om te zien wie de voorzitter is van deze ‘denktank’, brutaal genoeg om miljardensteun te vragen voor iets dat geen (en in elk geval veel te weinig) zoden aan de dijk zet bij het zo ingewikkelde stikstof-dossier. Aalt Dijkhuizen was tot 1 maart 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen Universiteit. Hij was (en is) de man die heilig gelooft in ‘de groene revolutie’ van de intensivering.

Tegenwoordig staat hij bekend als boegbeeld van de topsector Agri & Food en is, zo bleek uit het ‘alternatieve’ plan beslist geen afvallige van deze religie waar natuur een bijzaak moet zijn. Een van zijn stokpaardjes: hoge productie vermindert per eenheid de uitstoot van nare milieu-bijkomstigheden. Mijn voorstel: naar de papierversnipperaar met het plan waaruit alleen maar blijkt dat de sector nog steeds niet begrijpt dat er sprake is van code rood.

Kees Kooman